קוד הלבוש בעבודה, אי אפשר בלי זה?
- Admin
- Jun 12, 2016
- 3 min read

קוד הלבוש על פי הגדרות הויקיפדיה הוא "מערכת של כללים שמגדירה את אופי לבושו של אדם בנסיבות מוגדרות". וכשהנסיבות המוגדרות הן למעשה מקום העבודה.
הבלוג הזה יעסוק בקודי הלבוש המקובלים בעולם העבודה, בלבוש לעסקים ויתן לך סדרת כללים שתתאים לך את קוד הלבוש באופן אישי.
אני מאמינה שמצד אחד אי אפשר להתעלם מקוד הלבוש אך מצד שני, יש לא מעט מקום לאינטרפטציות והתאמות אישיות.
למה זה חשוב בכלל?
דרך וסיגנון הלבוש של כל אחד ואחת מעביר מסר מקצועי לסביבה. כך נוצר סוג של מיצוב עצמי שלך בחברה ובהתאם לכך יתפסו אותך ויתייחסו אליך. מחקרים שנערכו בארה"ב הראו שאנשים שהתלבשו נכון לתפקיד שלהם התקדמו מהר יותר וגבוה יותר באירגון.
מתוך הנחה שתרצי לשלוט במסר שאת מכוונת ,חשוב לך להבין כיצד להתלבש נכון. בנוסף, עובדת מוקפדת בהופעתה תתפס כעובדת שהיא גם מוקפדת בעבודתה אל מול עובדת מרושלת שכך גם תיתפס עבודתה וזהו חלק בלתי נפרד ממיצובך בתוך החברה.
נתחיל בהגדרת הסיגנונות:
4 קודי הלבוש השונים בנויים באופן מדורג שמתחיל בסיגנון קליל, קז'ואלי ולא מחייב, דרך סגנון מעט מתוחכם יותר המוגדר כBusiness casual ואחריו ה Smart casual , לסיגנון העיסקי הפורמלי והמוקפד ביותר. דירגתי אותם לנוחיותך מהקליל עד למוקפד ביותר.
סגנון Casual, מתאפיין בביגוד קליל ונוח, בגדי נוחות. חולצת פולו, מכנס כותנה שיכול להיות גם הג'ינס האהוב עליך, נעלי סניקרס, סירה וסוודר או ג'קט קליל לפי הצורך.
סגנון Business casual , סגנון עסקים נוח, מתאים למגוון עצום של תפקידים ובסגנונות שונים של חברות ועיסוקים. הוא כולל מכנס ישר או חצאית בליווי חולצה או שמלה אופנתית. אפשר בהחלט לסגנן אותו בעזרת תכשיטים וצעיפים טרנדיים ונעלי עקב ולשדרג באמצעות ג'קט אך גם קרדיגן יעבוד כאן מצויין.
סגנון Smart casual, בסגנון נוח מתוחכם זה תיראי חדה, מסוגננת ומוקפדת. כאן נכון ללבוש חצאית או מכנס, ג'ינס כהה אפשרי בהחלט, בשילוב עם חולצת צוארון או חלק עליון אחר מוקפד יותר ובלייזר מסוגנן בצבע שונה מצבע החלק התחתון.
סגנון Business formal, סגנון עסקים פורמלי הוא פורמלי ומתוחכם יותר מה Smart casual.הוא מתאפיין בחליפת עסקים או שמלה וג'קט ונעלי עקב, צבעוניות מתונה מאוד, כאן נצמדים לצבעים שקטים וקלאסיים כמו כחול, אפור, בז'.
כללים להתאמה אישית:
הגדירי את קוד הלבוש המקובל לתפקידך ולסביבת עבודתך שמת לב מן הסתם שלא ציינתי את אופי התפקידים להם נכון כל קוד לבוש ויש לכך סיבה. ישנן מוסכמות שונות בחברות שונות. קיימת שונות במוסכמות הלבוש בין חברות ישראליות שהן פחות פורמליות לבין ארגונים גלובלים שמרכזיהם בחו"ל, בין חברות הייטק לסטארט-אפים, בין חברות גדולות ומובנות לקטנות. המלצתי היא ללמוד את הסביבה, להגדיר לעצמך את הקוד המקובל לתפקיד שלך בה ולהתלבש בהתאם.
אם אינך יודעת מהו קוד הלבוש שנכון לך, עדיף תמיד "להגזים ולשדרג מעלה" מלטעות ולהתלבש מתחת למצופה ממך. בארץ קוד הלבוש המקובל ביותר הוא ה Business casual והוא קליל יותר ושונה מזה המקובל בחו"ל. זה נובע מהסיגנון הלא פורמלי הכללי שנהוג אצלנו. מי שהזדמן לחברות גלובליות ואירגונים שמעבר לים ראה וחווה מן הסתם סיגנון יותר מכובד ומוקפד. לכן, אני ממליצה לזהות את סביבת העבודה ולהתאים את הלבוש כך שלא תרגישי שלא התלבשת כראוי או מתחת למצופה ביום מסויים או לחילופין, יותר מדי מוקפד ומעל למקובל. בשני המקרים תרגישי שלא בנוח.
ניתן להתאים את קוד הלבוש למשימה יומית. יש מקום ואפילו כדאי להתאים את קוד הלבוש למשימה מסויימת שעל הפרק ביום עבודה ספציפי. אין כל חובה להיצמד לקוד אחד באופן קבוע. כדוגמא, מנהלת בדרג ביניים שקוד הלבוש לתפקידה הוא Smart casual תיצמד אליו כשתפגוש לקוח. לעומת זאת, ביום בו תסתגר במשרדה על מנת לבנות את התקציב השנתי של מחלקתה, היא בהחלט יכולה ללבוש סגנון קליל כמו Casual וביום בו היא מנהלת ישיבת צוות ורוצה מצד אחד להתקרב לצוות ולשבור את המרחק אליהם ומצד שני להפגין מולם סמכות, היא בהחלט יכולה ללבוש את סגנון ה Business casual . לעומת זאת, כשתציג את תכניותיה להנהלה, נכון יהיה לה לבחור בסגנון ה Business formal.
ובכל זאת, אם אינך בטוחה מהו הסיגנון שנכון לך ללבוש ליום מסויים בעבודה, עדיף "לטעות" ולהתלבש מעל למצופה מאשר מתחת לו.
אז המסקנה המתבקשת היא שחשוב לכל מי שמתלבשת לעבודה, בין אם כשכירה או כעצמאית, להכיר את קודי הלבוש ולבסס את סגנון לבושה עליהם וכן להשאיר מקום להתאמות והתגמשות בהתאם למשימה שעל הפרק.
אפשר ורצוי להעמיק את ההבנה בקוד הלבוש לתפקידך וכן בסגנון הלבוש שנכון לך לצרכי עבודתך המשתנים. אשמח להגדיר זאת איתך ועבורך בפגישת ייעוץ אישי.
Коментари